1) Kendinize olan güveninizi karşı tarafa gösterin!
BOOST Confidence!
Bunu yapmak için önce beden dilinizi kullanın. Karşınızdaki %55 oranında sizin verdiğiniz mesajları beden dilinizden anlar. Güvenli bir duruş için sırtınızı dikleştirerek oturun. Bedeninizin geriye değil, öne doğru durmasına dikkat edin ve göz temasınızı doğrudan kurun. Karşınızdaki kişinin hareketlerini takip ederek, kendinizi adapte etmeyi hatırlayın. Sesinizin daha kararlı ve daha yüksek bir tonda çıktığından emin olun. Takip edilebilir bir hızda konuşun. Çok hızlı konuştuğunuzda, karşı taraf panik olduğunuzu düşünebilir.
Kelimelerinizde “yapmayı deneyeceğim” veya “muhtemelen yaparız” gibi kesin olmayan ifadeler yerine, “yapacağız”, “yapmaya başladık” gibi harekete geçme konusunda inançlı olduğunuzu gösteren ifadeler kullanın. Klişe olan “elimden geleni yapacağım” ifadesi iletişimde artık kabak tadı verdi . Bu ifadeyi biraz daha kuvvetlendirmek gerekiyor; “elimden gelenin en iyisini yapacağım” veya “elimden gelenden daha fazlasını yapacağım” gibi ifadeler ile etkileme gücünüzü artırın.
2) Bilgi toplayın ve araştırma yapın
Hedefinize ulaşmak için neleri bilmeniz gerekiyor? Bu bilgileri kimlerden öğrenebilirsiniz? Daha önce bu hedefi gerçekleştirmek için kimler ile görüşülmüş? Hangi kaynaklara sahipsiniz? Bu kaynakları nasıl kullanabilirsiniz? Bilgi toplamak için ve iyi bir araştırmacı olmak için doğru soruları sormayı da bilmelisiniz! Sokrates sorduğu sorularla adını unutulmaz yapmış bir düşünürdür. Sokratik sorularla bilgi toplamak sizi karşınızdaki kişiye karşı güçlü yapar. Bilgi toplama kısmı tamam ise şimdi soruları cevaplamaya hazır olun.
3) Karşınızdaki kişiyi tanıyın
Karşınızdaki kişiyi etkilemek için onu iyi tanımalısınız. Örneğin bu kişi iş dışında neler yapıyor? boş zamanlarında ne gibi aktivitelere katılıyor? ne tür kitaplar okuyor, filmler izliyor? sevdikleri kadar, sevmedikleri neler? Bunları bilerek iletişimde karşınızdaki kişiyi daha rahat etkileyebilir, bu çerçevede her zaman gerekmese bile, kendinizi o kişiye sevdirebilirsiniz. Bunu yapmak için o kişi hakkında öğrendiklerinizi, ona duyarlı olduğunuzu veya onu anladığınızı gösterin.
4) Tutarlı ve inançlı olun
Sözlerinizde tutarlılık olmalı. Araştırmalarınızın kaynakları, bilginizin güncelliği dürüstlüğünüze hizmet eder. Sahip olduğunuz fikire inancınızı besler. Karşınızdaki kişiyi etkilemek için savunduğunuz ve inandığınız fikre adanmışlığınızı güçlü bir şekilde, madde 1’de bahsettiğim beden dilinizi kullanarak gösterin. Karşı taraf olur da sizin fikrinizi çürütse bile, bu şekilde davranmanız size inanmasını sağlar ve “acaba ben yanılıyor muyum?” dedirtir.
5) Uzmanlığınızı gösterin
Savunduğunuz konu hakkında uzmanlığınızı, eğitiminizi, tecrübenizi gösterin. İnsanlar uzmanları, tecrübeli insanları daha rahat dinler ve kabul ederler. ve yine savunduğunuz fikre inandığınızı gösterin. Siz fikrinize ne kadar inanırsanız onlar da o kadar inanır.
Burada yazdıklarım altın değerinde bilgilerdir. Günümüzde politik tartışmalar dahil olmak üzere, iş yaşamındaki çeşitli ikna toplantılarında bu maddeleri kullanarak insanlar bilerek veya bilmeyerek karşılarındakini etkileyebilmektedir. Siz de farkındalıkla uygularsanız başarılı olursunuz. Grupları etkilerken bu 5 maddeye başka ilavelerim olacak, onları da başka bir yazımda paylaşacağım.
sorularınız ve danışmak istediğiniz konular için elif.alpcan@elixirkocluk.com