John Withmore der ki ” Size bir tavsiye verirsem, özellikle de bunu siz istemeden yaparsam ve siz de eyleme geçer ve tavsiye başarısız olursa, ne yaparsınız? Tabii ki beni suçlarsınız; bu da sorumluluğu nerede gördüğünüzün net bir göstergesidir. İş yerinde tavsiye bir emir olduğunda, sahiplik sıfırdır ve bu gizli küskünlüğe, gizli sabotaja ya da tam tersinin sahiplenmesine sebep olur.”
Koç bu nedenle tavsiye vermez, kişinin kendi çözümünü bulmasına ve bu çözümün sorumluluğunu almasına aracı olur. O istediği için ben böyle yaptım yerine, ben ulaşmak istediğim hedefimi belirledim, mevcut durumuma baktım, hedeflerime beni götürecek seçeneklerimi belirledim ve eylem adımlarımı hayata geçirdim demek vardır.
İnsanların hedeflerine ulaşma istekleri çoğu zaman onlarda gerginlik yaratabilir. Özellikle performans koçluğu yaparken bu durumla daha sık karşılaşırız. Kişiye hedefi o kadar büyük görünür ki adeta altında ezildiğini hisseder. Kişi yaşadığı baskıdan rahatlarsa, onu hedefe götürecek seçeneklerini görebilir. Rahatlamayı artırmak için hedefi gözünde büyütmemek çözüm bulmayı da sağlar. Hedefi küçük parçalara bölerek, her bir parçanın yapılabileceği zaman dilimlerini belirlemek kilittir. Bu, kişiye rahatlık alanı da oluşturacaktır. Çünkü insanlar kurban psikolojisine girdiklerinde, negatif duygulara kapıldıklarında çözüm üretemezler ve kaderci yaklaşımlara girerler. Beyin pozitif düşündüğünde ve kişi sorumluluk aldığında seçenekleri görmeye ve çözüm üretmeye başlar. Olumlu düşünen kişi ancak cesaretini toplayarak ilerleme yolunu bulabilir.
işimiz ve hedeflerimiz için Sorumluluk almak yüksek performans için de önemlidir. Sorumluluğu gerçekten aldığımızda hedeflerimize bağlılığımız ve aynı şekilde başarımız artar. Oysa bize emredildiği için ya da tam olarak kabul etmediğimiz bir görev verildiğinde performansımız yükselmez.
Yaşamın her alanında bizi yolda tutan kavram sorumluluktur. Sorumluluk sahibi olmanın da ilk adımı farkındalıktır. Eğer yaşamak için para kazanmak gerektiğinin bir kişi farkındaysa, iş bulması gerektiğinin ve bu işi başarması gerektiğinin de sorumluluğunu anlamakta ve almaktadır. Tam bu noktada söylemek isterim ki koçluk almanın kendisine katacağı faydaların farkında olan bir kişi, seans sırasında bulduğu eylem adımlarını da uygulamak için kendini sorumlu hissetmektedir. Benim danışanlarımla elde ettiğim başarımda, farkındalık ve sorumluluk ilişkisini apaçık görürüm.
Farkındalık kavramını biraz tanımlayacak olursak; farkındalık çevrenizde olan biteni bilmektir. Öz farkındalık ise yaşadığınız şeyi bilmektir. Farkındalığı artırmak için kişinin geribildirimlere açık olması, dikkatin normalin ve yeterince olanın üstüne çıkarması normal performanstan daha fazlasını ona getirir.
Kısacası bir hedefe ulaşmak bir görevi yerine getirmek için farkındalık kazanarak sorumluluk almak performansı artırır. Aksi durumda kişi her başarısız olduğunda ya sistemi ya da kendisine o görevi veren kişiyi suçlama yoluna gider ve her başarısızlığa mazeret bulmanın kolay olduğu bir dünyada kurban ve kaderci bir psikolojiyle yaşar.
Kendisi de Olimpiyatlarda altın madalya almış olan koşucu David Hemery yirmiyi aşkın spor dalında dünyanın en iyi performansını gösteren 63 sporcuyu araştırdığında, diğer alanlarda önemli sapmalar olmasına rağmen hepsinin ortak özelliğinin farkındalık ve sorumluluk olduğunu ortaya çıkardı. “İnsan sadece farkında olduğu şeyi kontrol edebilir, farkında olmadığı şey ise onu kontrol eder” der John Withmore.
Yaşamınız ve işinizdeki hedeflerin sizi nereye taşıyacağının farkında olarak, kendi sorumluluğunuzu, kişisel seçiminizi elinize aldığınız daha yüksek verimlilik, daha iyi iletişim, daha iyi iş ilişkileri ve daha fazla itibar elde ettiğiniz başarılı günler dilerim.